2011. június 28., kedd

Mi vagy mi nem a Tantra?


A Tantra – párkapcsolatban megtapasztalva - kétszemélyes meditáció, a férfi és női jellegek egyesülése, melynek hajtóereje a szexuális energia. A szerelmi összeolvadás szent dimenziójának felfedezésére hív bennünket, mely által egy hullámhosszra kerül a test, a lélek és a tudat. Ez azonban nem egyik napról a másikra történik. Ez az út minden pillanatban elkötelezettséget követel. A Tantra minden pillanat utolsó pillanatként való megélésének művészete.

A Tantra az élet ünneplése, az “itt és most” ünnepe, annak, ami éppen most történik, függetlenül attól, mi az, és hogyan történik meg. A Tantra a természet és az élet kultusza, mely nem tagad semmilyen vonást, legyen az belső, külső, öröm, szomorúság, nevetés, sírás, düh, hit, kétség, árnyék, fény. A Tantra nem elfojtás, nem is illetlenség, mivel ezek egymás szöges ellentétei. A Tantra az, ami van, tudatos módon átélve.

A Tantra nem szexuális nevelési tanfolyam, nem is egyszerűen egy fogamzásgátló-módszer vagy az ejakuláció visszatartása. Amennyiben csak ezt az egy szempontot vesszük figyelembe, elszalasztjuk a Tantra rejtélyét. Való igaz, hogy a nagyon lassú légzés lehetővé teszi az ejakuláció visszatartását és a szerelmi aktus elnyújtását. A férfi azonban, amennyiben így viselkedik, kockára teszi a spontaneitást, az ártatlanságot, a meg nem szelídített oldalát; néha az értelem átveszi a kontrollt, és nem marad idő a meditációra. Pedig a Tantra lényegét tekintve nem pusztán technika, hanem “szeretet”, “imádság”, a szív megpihenése, melynek terében férfi és nő összeolvad.

A Tantra-ban megtaláljuk a gyermeki ártatlanságot, újra megtanulunk játszani a szeretett személlyel, anélkül, hogy megterveznénk a szerelmi aktust. Hiszen a terv hamissá tenné a játékot, és megtörné a kapcsolatot a pillanat megélésével. A történések tökéletes elfogadása megnyitja a lelket. A találkozás attól igazi, hogy mindketten megmutathatják magukat olyannak, amilyenek. Semmit nem kell bizonyítani, megvédeni. Két lélek, akik átélnek egy igazi szerelmet. Nem számít idő, kor, külső körülmények, csak a jelen pillanat. Minél inkább felvállaljuk annak kockázatát, hogy önmagunk legyünk a jelenben, a kapcsolat annál inkább gyökeret ereszt, beteljesedik és kivirágzik.

Bár a Tantra nem technikai tanfolyam, használ technikai módszereket, melyek megnyitnak a Tantra világára. Ezek állandó gyakorlást és nagy kitartást feltételeznek. A Tantra megtapasztalása jól jöhet a mai világ társadalmi és érzelmi káoszában.

A Tantra nem filozófia, nem is dogmatikus értelemben vett  vallás, és nem mond ellent egyiknek sem ezek közül. Lényegét tekintve spirituális tapasztalat. Vallásosnak abban az értelemben mondhatjuk, hogy a vallás, a latin religio, relegare szóból származik, mely annyit jelent “újra összekötni”. A Tantra újra összeköti az eget és a földet, a szexualitást és az isteni tudatot. A Tantra legmélyebb lényegét tekintve tudomány, test, lélek és szellem egységes megtapasztalása. Az általa kínált szellemi út gyakorlása a tudat kitágulásával járó, tudományosan is igazolható tapasztalatot eredményez, mely lehetővé teszi a szellemi felszabadulást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése